top of page

I Gålös härliga naturreservat har du möjlighet att fylla dina dagar med fantastiska naturupplevelser oavsett vilken årstid du kommer.
Närhet till Stockholm och den underbara skärgården

Vi har ett rikt djurliv, både "fågel, fisk - och mittemellan".

Hämta en karta över Gålö i receptionen och passa på att fråga om personalens smultronställen! Vi visar gärna var du kan fiska, vart man bäst ser älg och rådjur, vilka svamp och bärsorter du kan hitta, och vilka vandringsleder som kan passa just dina behov.
Glöm inte att också titta upp! Då kan du få se våra stolta havsörnar segla förbi med vakande ögon.

Precis bredvid anläggningen har vi också fantastiska Utbildningsplats Skärgården med Ediths stig för stora och små. Här får du kunskap om skärgårdens natur och djurliv. Du kan undersöka, titta, leta, och också lära dig om hur det var att leva som barn förr i tiden på Gålö genom Ediths berättelse.

 

trampbåt_edited_edited_edited.jpg

Trampbåtar och trampbilar

IMG_3614.jpg

Bibliotek

 

På campingområdet kan du låna och byta böcker

Här kan du också låna DVD filmer

DSC_5106.jpg

Kajakpaddling

 

Att hyra en kajak och utforska skärgården från vattnet är en fantastisk upplevelse, såväl för oerfarna som för erfarna paddlare.

Bada i havet

 

Stranden är en av Stockholms längsta

Äventyrsgolf

 

Utmana vänner eller familjen på en runda på vår 9-hålsbana

IMG_3630.jpg
Utbildningsplats.jpg

Äta blåstång – kan man göra det? Vill du veta varför blåstången är Östersjöns livräddare och vad du kan göra för att få havet att må bättre? Hjälp gärna till att ta bort fintrådiga alger från stenarna. Då kan blåstången fästa lättare och växa sig stor. Använd borsten som är gömd i träden… Här kan du också få reda på massor av spännande historia om Edith som var hemlös i Stockholm på 1800-talet och som fick flytta hit till Gålö. Läs hennes brev så får du veta mer. Brevet finns i Ediths brev-kista, se på kartan var den är nedgrävd. Skriv ditt brev till framtidens barn och lägg i kistan, du är nu en del av Gålös historia och framtid. Passera också Snus-Ljunglöfs stuga, du måste leta efter husruinen. Ställ dig i hans vardagsrum och fundera över hur det var att vara snustillverkare. ​ Utbildningsmaterial för skolor Skärgårdsstiftelsen vill att barn och unga ska få upptäcka, uppleva och ta del av den unika skärgården och förstå att det är något som tillhör alla och som vi alla måste bry oss om. Utbildningsplatsen består av en naturstig med olika aktiviteter. Besök skärgården för en dag med eleverna och arbeta sedan vidare med upplevelser, upptäckter och insikter på skolan efter besöket.

Upptäck Ediths stig

Vandring

 

Sju vandringsleder slingrar sig genom naturreservatets jordbruks- och kulturlandskap, utmed stränder och upp till bergets högsta topp.

Ett urval av våra leder:

  • Lilla Gålöslingan längd 6,5 kilometer (grön markering).

  • Stora Gålöslingan längd 11,7 kilometer (röd markering).

  • Gålö fornstig längd 3,8 kilometer (orange markering).

  • Havtornsuddsslingan längd 4,5 kilometer (blå markering).

  • Stegsholmsrundan längd 3,3 kilometer (orange markering).

       Vandringskarta hittar du här >>

Vandra på gålö
fiske

Fiske

Du behöver inte något fiskekort för att fiska på Gålö, saknar du utrustning finns det att köpa i receptionen. ​ Vi säljer även metmask. ​ Det nappar ofta bra. Storgäddan, gös och strömming fiskas med fördel under vår och försommar. Abborren går grunt mitt under sommaren och kan metas från bryggor och stränder. Den lite mindre gäddan är vanligast under sommaren. Stockholms skärgård har också rykte om sig av att vara ett av världens bästa gäddvatten. Under höst och vår är det gott om stor havsöring. Havsöringen, som hör till den kalla årstiden, är sportfiskarens högvilt. ​ Havsöring Det finns både vild och odlad havsöring i Stockholm skärgård. År 2012 utsattes över 100 000 öringar i Stockholm län Havsöringen leker i bäckar och åar längs ­kusten. Öringstammen är stationär och stannar mest i sitt närområde. Under våren går havsöringen in landnära längs skärgårdens öar, sund och stränder där den äter småfisk och tångräkor. Framåt maj-juni går havsöringen ut och äter i strömmings­stimmen på de större fjärdarna och då växer fisken till sig. Under vintern har havsöringen fullt upp med att hålla kylan stången och det går åt mycket energi till att bara överleva.

Bastu

 

Bastun hyrs ut i minimum 2 timmar mellan kl.10.00-21.00.

Bastun bokar du via receptionen, telefon eller E-post.

Glöm inte att ta med handduk.

bottom of page